Kaynakçılık mesleğinde hem dünyada hem de Türkiye’de giderek artan bir istihdam açığı söz konusu. Türkiye’deki şirketler için bu durum çoğu zaman üretim kapasitesinde düşüş tehlikesini de beraberinde getiriyor. Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “Yeni jenerasyonların bu alanlarda çalışmak istememesi kaynakçı açığına sebep oluyor. Ülkemizde firmalar nitelikli kaynakçı bulmakta ve kaliteyi sürdürmekte zorlanıyor” dedi.
Zorlu çalışma koşulları, yüksek hassasiyet isteyen, tekrara dayalı görevler kaynak alanında nitelikli eleman açığının artmasına neden oluyor. Bu sorunun aşılmasına yönelik girişimlerini anlatan Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök: “Universal Robots olarak kaynak uygulamalarında cobot kullanımıyla elde edilecek avantajlarını ve hızla ilerleyen kolaboratif robot teknolojisinin detaylarını paylaşmak, ayrıca demo sistemlerimizin tecrübe edilmesi için etkinlikler düzenliyoruz. Hızlı entegrasyon, kolay kullanım ve programlama, dar alanda çalışabilme, esnek üretim imkânı gibi sayısız avantaj sunan kaynak robotları, üretimde zorlukların aşılmasını sağlayan yetenekleriyle şirketler için önemli bir araç” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de mühendislik alanına ilgi daha yoğun”
Türkiye’de firmaların kalifiye eleman bulmakta zorlandığını aktaran Kandan Özgür Gök, “Türkiye’de mühendislik alanına ilgi daha yoğun olduğu için böyle bir durum söz konusu. Kaynakçılar Türkiye’de metal ve makine üretiminde oldukça önemli bir yer tutuyor. Ancak artık ülkemizde de firmaların nitelikli kaynakçı bulmakta ve kaliteyi sürdürmekte zorlandığını söyleyebilirim. Yeni jenerasyonların bu alanlarda çalışmayı tercih etmemesi kaynakçı açığına sebep oluyor. Kaynak tüm dünyada taşıma uygulamalarından sonra en çok tercih edilen 2. Uygulamadır. Kullanım nedenleri arasında ise, standardizasyon, sarf malzeme yönetimi, çalışan sağlığı, geniş kullanım alanı, kalite, sürdürülebilirlik gibi özellikler öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.
“Otomasyon herkes için kolay ve ulaşılabilir hale geliyor”
Kaynak alanında otomasyonun avantajlarına değinen Gök, konuşmasına şöyle devam etti: “Kaynak uygulamasının çalışan için zorlu, tekrar eden ve iş sağlığı açısından risk oluşturması, bu işlemi yeni bir teknoloji ile daha kolay ve esnek yapma kabiliyeti ihtiyacını doğuruyor. Bu ihtiyaç kullanıcıları kolaboratif robotlara doğru kaydırıyor. Universal Robots’un insanla iş birliğine dayalı robotları, kaynak uygulamalarında da önemli avantajlar sağlanıyor. Herhangi bir özel yetenek ya da uzmanlık gerektirmeyecek şekilde hızlı kurulum ve entegrasyon, elle hareketle ya da kontrol kumandasıyla kolay programlama sayesinde güvenle kullanılmaya başlanan cobot’lar ile otomasyon süreci herkes için çok daha kolay ve ulaşılabilir hale geliyor.”
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.