Sabri Ülker Vakfı'ndan kalp dostu besinler ve sağlıklı yaşam ipuçları

Kalp dostu besinler ve sağlıklı yaşam ipuçları

Sabri Ülker Vakfı’ndan kalp dostu besinler ve sağlıklı yaşam ipuçları

Her yıl milyonlarca insan kalp hastalığı ve inme nedeniyle hayatını kaybediyor. Amerikan Kalp Derneği, kardiyovasküler hastalıklarla savaşmanın en etkili yolunun sağlıklı yaşam tarzını benimsemek olduğunu belirtiyor. Düzenli egzersize ek olaraksigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve stres yönetimi gibi birçok faktörün bu konuda önem taşıdığını vurgulayan uzmanlar, bireylerin kalp sağlığını koruma bilinciyle hareket etmelerinin, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için hayati öneme sahip olduğunun altını çiziyor.

Kalp ve damar hastalıkları konusunda farkındalığı artırmak için Dünya Kalp Federasyonu’nun inisiyatifiyle 2000 yılından bu yana her yıl 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” olarak kutlanıyor. Dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için bilinçlendirme kampanyaları, eğitim seminerleri, sağlık taramaları ve halka açık etkinliklerle geçen Dünya Kalp Günü’nde; insanları kalp sağlığının önemine dair bilgilendirmek, kalp hastalıklarının erken teşhisinin hayat kurtarıcı olabileceğini vurgulamak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesine teşvik etmek hedefleniyor. Kalp sağlığı için sağlıklı beslenmenin ve fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Sabri Ülker Vakfı, kalp hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor.

Gün içerisinde aldığınız fazla kaloriyi harcamaya özen gösterin

Gün içerisinde aldığınız kalori, harcadığınız kaloriden daha yüksek olduğunda zamanla kilo alma ihtimaliniz artar. Bu nedenle kilonuzu korumak için gün içerisinde enerji alımınızın ne kadar olması gerektiğini öğrenmek bu dengeyi daha kolay kurmanızı sağlayabilir. Yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite düzeyi gibi çeşitli faktörlere bağlı kalori ihtiyacınız değişebilir.Kilo almamaya çalışıyorsanız, her gün yakabileceğinizden daha fazla enerji almamaya özen göstermeniz gerekir. Ayrıca düzenli fiziksel aktivite, kilonuzu korumanıza ve kardiyovasküler sağlığa katkıda bulunur. Her hafta en az 150 dakika orta derecede fiziksel aktivite veya 75 dakika şiddetli fiziksel aktivite hedeflemek sağlıklı kilo aralığında kalmanıza yardımcı olabilir.  Düzenli egzersiz yapmakta zorlanıyorsanız, aracınızı gideceğiniz yerden daha uzağa park etmek ve asansör yerine merdivenleri kullanmak gibi günlük rutininize kısa aktiviteler ekleyebilirsiniz.

Tüm besin gruplarını eren bir beslenme düzeni oluşturun

Çok yemek yiyor fakat vücut sağlığı için yeterli miktarda ihtiyaç duyulan besinleri almıyor olabilirsiniz. Beslenmenizi düzenlerken, her besin grubundan besine yer verip ve çeşitlilik oluşturarak kilo, kolesterol ve kan basıncının kontrolünü sağlayabilirsiniz. Genel olarak sağlıklı bir beslenme düzeni için; çeşitli meyve ve sebzeler, tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri, derisiz kümes hayvanları ve balık, yağlı tohumlar, baklagillerin tüketimine özen göstermek gerekiyor. Doymuş yağ, trans yağ, tuz, kırmızı et, tatlı ve şekerli içeceklerin tüketimini ise sınırlandırmak gerekiyor. Kırmızı et tüketirken özellikle yağsız olmasına ve pişirme yöntemlerine özen göstermek kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

İlave tuz ve şeker içermeyen çeşitli taze sebze ve meyveleri daha sık tüketin. Yüksek kalorili yiyecekleri meyve ve sebzelerle değiştirin.
Lif bakımından zengin tam tahılları seçin.
Derisiz kümes hayvanları ve balığı kırmızı ete kıyasla daha sık tercih ederek ilave yağ eklemeden fırında ve haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlayın.
Haftada en az iki kez mevsimine uygun balık tüketmeye, özellikle omega-3 yağ asitlerinden zengin balıklar (örneğin, somon, alabalık) tüketmeye özen gösterin.
Kan kolesterolünüzü düşürmeniz gerekiyorsa doymuş yağları sınırlandırın.
İlave şeker içeren içecek ve yiyeceklerin tüketimini azaltın.
Daha az tuz içeren yiyecekleri tercih edin ve çok az veya hiç tuz içermeyen yiyecekler hazırlamaya özen gösterin.
Yüksek kalorili soslardan kaçının.