1744703355 Su  rdu  ru  lebilirlik  1

Çay atıklarından protein ve prebiyotik üretilecek!

Dünya çay sektöründe önemli bir yer edinen Beta Gıda, gıda sektörüne getirdiği yenilikçi çözümler ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor.  2022 yılında hayata geçirdiği Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesiyle bugüne kadar 32 bin 529 ağacın doğaya kazandırılmasına eşdeğer bir etki yaratan marka, 2024 yılında enerji ihtiyacının %158’ini güneş enerjisinden karşılamış durumda. Geri dönüşüm projeleriyle de adından söz ettiren Beta Gıda’nın, siyah çay atıklarından protein ve prebiyotik elde edilmesi hedeflenen projesi, TÜBİTAK 1505-Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı’ndan finansal destek almaya hak kazandı.

Temelleri 1978 yılında Adana’da 6 metrekarelik bir alanda atılan ve bugün, Türk çayını tüm dünyaya sevdiren Beta Gıda, sürdürülebilirlik politikalarıyla da sektörüne ilham veriyor. Beta Gıda, 2022 yılından bu yana Adana ve Trabzon fabrikalarının tüm enerji ihtiyacını çatı üstü güneş panellerinden elde ediyor.

Temiz enerji sayesinde 32 bin 529 ağacı doğaya kazandırdı

Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla doğaya ve sürdürülebilir geleceğe katkı sağlayan marka, Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesiyle elektrik tüketiminin büyük bir kısmını temiz enerjiyle karşılıyor ve karbon ayak izini önemli ölçüde azaltıyor. Güneş panelleri sayesinde şimdiye kadar toplam 3.891.259 kg karbonmonoksit emisyonunu engelleyen Beta Gıda, bugüne kadar 32 bin 529 ağacın doğaya kazandırılmasına eşdeğer bir etki yaratmış durumda. 2024 yılında enerji ihtiyacının %158’ini güneş enerjisinden karşılayan Türkiye’nin yenilikçi çay markası, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda, doğadan aldığını doğaya geri vererek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma misyonu sürdürüyor.

Çay atıklarından protein ve prebiyotik, atık filtre kahve kağıtlarından lambader

Türkiye’de çay sektöründe ilk Ar-Ge merkezini kuran Beta Gıda, kamu kurumları ve araştırma enstitüleriyle ortak projeler yürütüp gıda sektörüne yenilikçi çözümler sunuyor. Geri dönüşüm projeleriyle sürdürülebilirliğe her alanda katkı sunan marka, “Siyah çay işleme atıklarından protein ve prebiyotik üretimi” konulu proje teklifiyle, Tübitak 1505- Üniversite, Sanayi İş Birliği Programı’ndan destek almaya hak kazanmış. Üretimde oluşan atıkları yeniden değerlendirmek üzerine her geçen gün farklı projeler geliştiren marka, Yaşar Üniversitesi ile iş birliği gerçekleştirdiği “Yuva” projesi ise atık filtre kağıtlarını geri dönüştürerek dekoratif ve kullanışlı bir ürün olan lambader üretmiş. TAİDER Kültür ve Sanat Komitesi’nin bu yıl ilk kez düzenlediği “Sanayiden Sanata” projesi için ise potbags çay üretim atıklarını ve
renklendirme için rooibos, yasemin incisi, mavi kelebek sarmaşığı ve nar çaylarını veren marka, Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım öğrencisi Berçem Demir tarafından kullanılan bu atıklarla, “Yuva” adlı eserin yaratılmasına katkı sunmuş.  Ayrıca bu projenin sergisinde sergilenen Yuva, atık malzemelerin değerlendirilmesiyle hem çevre dostu bir yaklaşım sergileyen hem de döngüsel ekonomiye katkı sağlayan bir proje olarak, estetik tasarımı çevre bilinciyle birleştiriyor.

Geri dönüşüm projeleriyle kaynak tasarrufu hedefleyen Beta Gıda, bir yandan da sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik ederek çevre kirliliğini azaltmaya ve doğal yaşamın korunmasına da destek oluyor.

Share